Home

Systemisch werk

Traumawerk
Astrologie
Systemische astrologie
Opleidingen
Over mij
Contact

Praktijk voor levenskunst


Systemisch werk is een methode die kan worden gebruikt om verstoorde of onrustige verhoudingen in een ‘systeem’ zichtbaar te maken. Een systeem kan zijn: familie, gezin, werk, vereniging, politieke partij, maar ook het eigen systeem van een persoon wanneer deze ‘niet lekker in zijn vel zit’.

Aan de hand van het thema van de vraagsteller worden voorwerpen opgesteld die personen of onderdelen van het thema symboliseren.
Niet alleen onderlinge verhoudingen worden met deze werkwijze zichtbaar, maar ook verstoringen en/of spanningsvelden die er zijn bij de personen of onderdelen die deel uit maken van het systeem.
Door de deelnemers of voorwerpen die voor de deelnemers zijn opgesteld een andere plek in de ruimte te geven, verandert de onderlinge dynamiek. Dit schept inzicht, waardoor de vraagsteller vaak al direct een rustiger gevoel krijgt. In de loop van de tijd zal de cliŽnt een positieve verandering in zijn omgeving ervaren. Deze positieve verandering en het nieuw ontstane beeld zijn voor de vraagsteller vaak voldoende om uiteindelijk los te komen uit zijn emotionele verstrikkingen of uit de verstrikkingen van het systeem waarin hij niet goed functioneerde.

De begeleider van de opstelling zoekt samen met de vraagsteller stap voor stap naar een beeld van meer evenwicht in het systeem en/of de verhoudingen. De vraagsteller ervaart zo als het ware hoe een verandering in verhoudingen kan zorgen voor meer evenwicht en kan deze ervaring vertalen naar mogelijkheden om hier in de dagelijkse praktijk zijn of haar voordeel mee te doen.